Młóto browarniane suszone czy świeże – co jest bardziej opłacalne?
Młóto, które stosuje się w żywieniu zwierząt jest wartościowym odpadem, które powstaje w wyniku produkcji piwa pils. Jego zakup jest możliwy w wyniku przetargu przez firmy, które prowadzą sprzedaż pasz dla zwierząt. Czym charakteryzuje się młóto browarniane i jakie korzyści z jego stosowania wynikają dla hodowców? Sprawdź to – przeczytaj ten artykuł pełen konkretnych informacji!
Młóto świeże czy podsuszone – wartości odżywcze paszy
Świeże młóto wymaga natychmiastowego podania na stół paszowy. Mimo iż wyróżnia się ono niezwykłą smakowitością, to jego świeżą postać szybko się psuje i bez uprzedniego suszenia lub kiszenia nie może być magazynowana. Ponadto, warto mieć na uwadze, że świeże młóto jest przyczyną ostrych biegunek u bydła, które mogą się skończyć nawet śmiercią zwierząt. Wobec tego zdecydowanie lepiej jest podawać krowom młóto podsuszone lub kiszone. Podsuszone młóto będzie nieco droższe niż mokre, ale równocześnie można je łatwo przechowywać, na przykład w opakowaniach typu Big Bag. Młóto kiszone trzymamy w rękawach lub belach cylindrycznych. Suche młóto browarniane ma w swoim składzie:
- białko: 35%
- łatwo strawne włókno
- aminokwasy
Należy również zaznaczyć, że podsuszone młóto trawi się w jelitach w około 85%, co oznacza, że może być ono podawane zwierzętom z problemami gastrycznymi.
Zdrowy żwacz i zwiększona produkcja mleka – największe zalety młóta
Dzięki temu, że młóto dostarcza niewielką ilość azotu, w żwaczu panuje przyjazne środowisko. Poza tym mała podatność białka na rozkład w żwaczu powoduje, że krowom spożywającym młóto nie grozi kwasica żwacza. Hodowcy powinni mieć też na uwadze, że wraz z młotem można podawać kiszonki z traw oraz kukurydzę. Krowy mleczne, którym podawane jest młóto, mają zapewnione odpowiednie pH żwacza, co z kolei przekłada się na wysoką wydajność mleczną oraz obniżenie zawartości mocznika w mleku. Udowodniono, że krowy regularnie spożywające młóto, są bardziej wydajne, a ich mleko wyróżnia się delikatnym smakiem i jest pożądanym produktem przez skupujących.
Cena młóta i jego dostępność w ciągu roku
Młóto to produkt sezonowy. Jego dostępność związana jest z okresowością występowania zbóż i trwaniem kampanii piwowarskiej. Hodowcy, aby zapewnić swojemu stadu dostępność tej wysokowartościowej paszy także w miesiącach zimowych, jesiennych i wczesnowiosennych powinni zaopatrzyć się w większe ilości młóta, tak, aby nie ograniczać zwierzętom dostępu do tej paszy. Młóto wykazuje się też wysoką smakowitością, dlatego dawki nie marnują się. Podawanie młóta z innymi paszami treściwymi przyczynia się do tego, że nawet te mniej lubiane pasze są zjadane przez zwierzęta. Jeśli chodzi o ceny młóta, to nie podlegają one znaczącym wahaniom cenowym, tak jak na przykład soja. Oczywiście młóto podsuszane będzie droższe niż świeży, surowy produkt, ale równocześnie podsuszane młóto wykazuje więcej zawartości białka, można je magazynować oraz nie powoduje ono biegunek u zwierząt, co jest niewątpliwą zaletą.
Najnowsze komentarze